Autocrítica, la que calgui: la soga al coll dels divuit mesos, el relat de la independència fàcil i ràpida, la interpretació flexible del 27S i de l’1 d’octubre, la ingenuïtat de pensar que l’Estat seuria a la taula i no s’atreviria a restringir drets fonamentals ni a iniciar una causa general -política, policial i jurídica- contra el sobiranisme. Aquest darrer factor i la vergonya democràtica de posar a la presó a 10 persones innocents han tornat a cohesionar el gruix de l’independentisme, que havia caigut en el desconcert després de la convocatòria d’eleccions per part de Mariano Rajoy.

Encarem, ara, una contesa electoral on sembla que s’imposarà la lògica de les llistes separades de base ideològica, en lloc de la fórmula unitària per a l’autoconsum dels convençuts. L’eixamplament de la base electoral sembla més factible si cada formació interpel·la als espais polítics adjacents i no s’opta, en canvi, per cavar trinxeres al voltant del perímetre equivalent a la suma aritmètica de Junts pel Sí i la CUP, que ha donat fins ara unes majories massa ajustades.

La pluralitat de candidatures, a més, amplia el marge de maniobra a partir del dia 22, alhora que no impedeix la unitat d’acció en tres aspectes fonamentals: la denúncia del 155, l’amnistia dels presos i la ratificació de l’objectiu constituent al voltant de la República catalana. A partir d’aquí, el camí serà llarg -president Puigdemont dixit– i l’estratègia sobiranista ha de mutar en la recerca de nous camins que no condueixin, altra vegada, a la celebració d’actes solipsistes i mancats de viabilitat.

El full de ruta nacional haurà de passar necessàriament per l’acumulació de forces Catalunya endins i Catalunya enfora, arrossegant al 10% o 15% de la societat catalana que, malgrat no identificar-se amb el pinyol del procés, no veuria amb mals ulls un escenari constituent propi i no subordinat a cap altre marc territorial. També cal seguir insistint en el terreny internacional, que ha condemnat l’unilateralisme però s’ha posicionat molt clarament en contra de la violència i a favor del diàleg. El referèndum pactat segueix essent una solució que moltes cancelleries defensen, en privat, per la crisi catalana.

Un full de ruta intel·ligent, ambiciós i possible contrastaria -és veritat- amb l’independentisme que té pressa, però es diferenciaria també d’aquells que pensen que l’autodeterminació depèn del permís d’unes hipotètiques noves majories a Espanya, i dels que -cínicament- confonen autocrítica amb deslleialtat i sortides personals. Aquest canvi de ritme és necessari políticament però també socialment -pel conjunt de la irreductible diversitat del poble de Catalunya-, que ha viscut el darrer mes i mig amb una intensitat excessiva. Caldrà refer molts ponts i anar als barris a parlar amb els nostres veïns i veïnes: la unitat civil ha estat i serà un dels garants del nostre model de convivència, que ha estat esquerdat per part dels que han volgut afrontar un problema polític a través de jutges, fiscals i porres.

Per últim, caldrà abordar les urgències de present i posar a sobre de la taula una agenda social que solucioni els problemes de la precarietat, l’habitatge o la pobresa energètica. Oportunitats hi haurà també de fer pedagogia en relació a les lleis socials tombades pel Tribunal Constitucional, però no hi ha millor argument que el de les millores tangibles i en rigorós directe. La introducció de la Renda Mínima Garantida o el procés de desprivatització del model de salut són dos exemples impulsats per l’actual govern que van en la bona línia.

Recosir, convèncer, construir. Aquesta serà la gran tasca que caldrà abordar a partir del 21 de desembre, en un difícil equilibri entre els irrenunciables objectius polítics que molta gent ha viscut a flor de pell i la realpolitik d’una legislatura postautonòmica que es preveu llarga, intensa i sorprenent a parts iguals.

Anuncis

One thought on “Recosir, convèncer, construir

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s